Japans leren - Deel 1: Inleiding

Een nieuwe taal leren is een avontuur op zich.  Sommigen doen dit voor zakelijke doeleinden, verhuizen naar een ander land of gewoon als leuke hobby.

japans leren basisVoor je aan een nieuwe taal begint is wat voorkennis aanbevolen om uit te maken als het wel iets
voor jouw is, je er tijd voor hebt of u studie methode te kiezen.
Mijn doel is om mijn eigen "taalreis" te beschrijven om een beter inzicht te geven wat Japans leren juist inhoud. Dit zal stap voor stap zijn, wat meteen een eerste les is. Als je snel even "tussendoor" een nieuwe taal wilt leren raad ik u aan om geen Aziatische of Arabische taal te kiezen. Japans leren vereist heel veel tijd en doorzettingsvermogen.


Oorsprong


Het grappige is dat eigenlijk niemand weet waar het ontstaan is omdat het geen relatie heeft tot geen enkele andere taal. Het Japans word meestal bij de Altaïsche talen ingedeeld, al word hierover nog steeds gedebatteerd. Er bestaan wel theorieën maar het blijft giswerk.
De oorsprong van het schrift is wel gekend. Het kanji (漢字) is één van de drie schriften, welke afgeleid is van het Chinese schrift. De officiële lijst, jōyō kanji genaamd, telt 2136 tekens en is opgesteld door het ministerie van onderwijs . Van kinderen word verwacht dat ze deze lijst op hun 14-15 jaar kennen.
 

Het kanji word ondersteund door nog twee schriften. Hiragana en katakana, of kortweg kana genoemd.  Het is een fonetisch schrift dat best vergelijkbaar is met een alfabet. Het hiragana zou sinds de 5de eeuw gebruikt worden. Deze vorm is afgeleid van de cursieve stijl van de Chinese schoonschrijfkunst. Door de beperking van het Chinese schrift was het niet mogelijk om de vervoegingen van werkwoorden en bijvoegelijke naamwoorden te schrijven. Zo is het hiragana in leven geroepen om het kanji te ondersteunen. Katakana is ontstaan na het hiragana tijdens het Heian tijdperk (794-1185). Dit schrift is vergelijkbaar met het hiragana en word voornamelijk gebruikt voor leenwoorden, titels in magazines of kranten, planten- en dierennamen, onomatopee,...


Is Japans leren moeilijk?


De vraag is niet als het moeilijk is, de vraag is: hoe moeilijk is Japans leren? Het Japans behoort samen met het Mandarijns (Chinees), Kantonees, Koreaans en Arabisch tot de moeilijkste talen. Elk aspect van de Japanse taal is een zware muur om te slopen. Grammaticaal verschilt deze taal helemaal met onze Nederlandse taal. Japans is zelfs de moeilijkste taal voor mensen met Engels als moedertaal. Je zal snel merken dat Japans spreken moeizaam verloopt omdat je heel u manier van denken moet wijzigen. De taal verstaan is niet makkelijk. Het Japans bevat veel minder klanken waardoor alles een beetje hetzelfde klinkt. Het schrift lezen en schrijven op zich is misschien nog het makkelijkst, het kost enkel ontzettend veel tijd.

Het Japans is een moeilijke taal. Niet onmogelijk, het vergt enkel toewijding en doorzettingsvermogen. Stap voor stap, er bestaan geen shortcuts. Het is een taal dat je kiest voor de rest van u leven.