Japans leren - Deel 4: Studietraject

Studeren op maat is belangrijk om er plezier aan te beleven en tot een goed resultaat te komen. Om Japans te leren is een traject bepalen een belangrijk onderdeel omdat je helemaal van nul moet beginnen. De grammatica, het lezen, schrijven, spreken en luisteren vereist elk een individuele aanpak. Het is aan ieder om zelf te bepalen welke onderdelen hij wil leren en in welke volgorde.
Om te weten te komen hoe je het aanpakt, moet je het allemaal uitproberen. Ik leg uit wat de voor- en nadelen zijn van ieder onderdeel. Hoe je het ook aanpakt, het is een catch 22.


1. Grammatica
Zoals iedereen, en ik ook, kies je automatisch voor een handboek met basis grammatica. Maar al snel kom je tot de conclusie tot je geen progressie maakt.

Nadeel: De Japanse taal kent veel minder klanken met resultaat dat alles hetzelfde klinkt. Als je gesproken Japans hoort gaat het te snel, te monotoon en hoor je niet wat je geleerd hebt. Het aanleren van nieuwe woordenschat verloopt ook moeizaam net omdat het allemaal een beetje hetzelfde klinkt. Deze methode is best saai en een goed handboek is deels in het Japans geschreven, wat je dus niet kan lezen.

Voordeel: Zonder grammatica kan je moeilijk de taal begrijpen. Als je een zin verstaat of kunt lezen kan je dankzij de grammatica de zin vertalen. In combinatie met veel luisteroefeningen en woordenschat leren kan je snel communicatieve vaardigheden aanleren.


2. Lezen
Het lezen van een andere taal bied veel voordelen. Er is enkel één probleem, het is een ander geschrift.

Voordeel: Je kan op u eigen tempo werken. Rustig een zin lezen, grammatica ontleden en bijkomende informatie opzoeken. Het is een heel efficiënte manier om beter inzicht te krijgen in de taal. Als je het schrift leert, en woordenschat plaatst bij de kanji maak je het voor later makkelijker om aan de grammatica te beginnen in een handboek.

Nadeel: Het leren lezen van het geschrift kost ontzettend veel tijd. Dit is moeilijk te combineren met grammatica waardoor je geen progressie maakt. Zo kan je jaren bezig zijn zonder het ook maar te verstaan of te spreken.


3. Schrijven
Dit leer je samen met leren lezen. Als je er vol voor gaat is het een kleine moeite om het ook te leren.


4. Spreken
Het correct leren uitspreken van nieuwe klanken is niet makkelijk. In de vorige delen sprak ik over werkwoorduitgangen, zo kan je woorden creëren met tien of meer lettergrepen. Dit in combinatie met het inslikken van klanken, ander klanken in elkaar laten vloeien, krijg je tongbrekers alom.

Voordeel: Zo word de combinatie van woorden, partikels en werkwoorden in één adem uitgesproken wat leid tot een nieuw woord in plaats van drie. Het zelf leren uitspreken help enorm om het te leren verstaan wanneer je het hoort.


5. Luisteren
Dit is moeilijker dan het klinkt. Het algemeen Japans is goed verstaanbaar eenmaal je een basiskennis hebt. Maar de doorsnee Japanner verstaan mag dan weeral als een ander taal klinken. Japans kan op verschillende manieren gebruikt worden, je kan met lettergrepen spelen en het ontzettend mooi laten klinken, maar ook volledig onverstaanbaar. De beste raad is om zoveel mogelijk Japanse tv te kijken zonder ondertitels.


6. Lessen volgen
Ik geloof niet dat je Japans kan leren met 3-4 uur les per week. Het meeste werk zal je zelf moeten doen. Zelfstudie is je belangrijkste studiemethode, lessen volgen of een privé leraar raadplegen heeft natuurlijk zijn voordelen. Communicatieve vaardigheden kan je moeilijk op u eentje ontwikkelen en een persoon waar je iets kan aan vragen is handig. Het is een aanvulling dat je van het begin kan doen, of later lessen nemen en de beginnersgroepen overslaan. De beste manier is misschien om op taalreis naar Japan te gaan. Al zal je dan nog moeten leren tot je erbij neervalt.


Waar beginnen

De twee grootste hindernissen zijn grammatica en het geschrift. De weg die je kiest hangt af van wat je wilt bereiken. Je probeert zoveel mogelijk onderdelen onder de knie te krijgen omdat ze u allemaal helpen, maar elk onderdeel heeft zijn muur waar je op botst. De beste raad dat ik kan geven is om een methode te kiezen en als het niet lukt, een andere methode te proberen.

Het is geen taal dat je gaat leren met twee uurtjes per week. Je hebt toewijding en een methode nodig dat werkt voor jouw.