Eitquette in Japan: Hoe buigen in Japan



We hebben het allemaal al eens gezien, maar hoe werkt het buigen nu in Japan?

Doordat veel Japanners zich oncomfortabel voelen bij fysiek contact begroeten mensen elkaar door te buigen, maar een buiging is niet zomaar een buiging. Het heeft ook andere functies, zoals respect uitdrukken, dankbaarheid tonen of zich te verontschuldigen.

Het buigen is een deel van de Japanse cultuur en gebeurt heel spontaan. Voor ons kan dit iets moeilijker zijn omdat wij niet van kinds af aan buigen. Als iemand naar je buigt is het beleefd om terug te buigen. Dit is een goede reden om er iets over bij te leren.


Verschillende buigingen


Knikken: Dit is een kleine knik met het hoofd naar voren van 5 graden. Zorg dat je hoofd naar voor gaat en niet enkel een knik met de kin zoals wij dit doen. Doordat dit de meest informele buiging is kan je het enkel gebruiken bij goede kennissen.

Informele buiging (Eshaku - 会釈): Bij alledaagse ontmoetingen tussen mensen die elkaar al kennen of met gelijke status, waar de knik (nog) niet gepast is. Hierbij maak je een buiging van 15 graden.

Formele buiging (Keirei - 敬礼): Deze buiging van 30 graden word het meest gebruikt. Je gebruikt het bij mensen die een hogere status hebben of bij mensen die je niet kent. Bij familie en vrienden is dit dan weeral ongepast.

Meest formele buiging (Saikeirei - 最敬礼): Een diepe buiging van 45 graden dat in uitzonderlijke gevallen gebruikt word. Het toont de hoogste vorm van respect of verontschuldiging. Dit zou je gebruiken als je de koning ontmoet of iets verschrikkelijks gedaan hebt.

Knielende buiging: Om de lijst te vervolledigen zet ik dit erbij. Je zal dit nog zelden zien buiten films of bij vechtkunsten.
 

japan buigen buiging
  
Algemeen, hoe langer en hoe dieper je buigt, hoe meer respect je toont. Zoals de foto toont maak je een buiging met een recht postuur met je armen naast je en hou je de ogen in de dezelfde lijn als het hoofd. Vrouwen verplaatsen soms hun handen tijdens het buigen van naast zich naar voor hun lichaam.



Toelichting

  • In de zakenwereld word een handdruk meer en meer gebruikt, zeker bij buitenlanders. Bij een eerste ontmoeting is het ook heel normaal om visitekaartjes uit te wisselen tijdens een buiging.
  • Als klant word je ook begroet met een buiging en dan hoef je niet terug te buigen. Het hoort bij hun job.
  • Je zal soms op een treinplatform mensen naar een trein zien buigen en dit aanhouden tot de trein het station verlaten heeft. Dit is normaal.
  • Meest formele buiging: Een voorbeeld van 45 graden buigen kan je zien in de documentaire: “De Uil van Athena: Surviving the tsunami - my atomic aunt” Hierin zie je de verantwoordelijke van TEPCO, die verantwoordelijk waren voor de kernramp in Fukushima, ontelbaar veel keer buigen.
  • Een buiging noemt men in het Japans: お辞儀 - ojigi